

ANVÄND FLYTVÄST!!
Varje år beger sig hundratusentals människor ut på sjön med båt. De flesta kommer tryggt tillbaka. En del kommer aldrig tillbaka. Nu tänker du säkert: Sånt händer inte mig. Sånt händer bara andra. Lika säkert var det, att så tänkte de 107 personer som föll överbord och drunknade år 2008 i Sverige. En del av dem stod upp och tappade balansen. Andra stod och kissade och föll överbord. Flera hade sprit i kroppen.
Misstag eller okunnighet? Det var förvisso okunnighet för de spritpåverkade som drunknade. Eftersom alla borde veta att den som har alkohol i sig och hamnar i vattnet klart minskar sina chanser för överlevnad. Kroppens försvar mot kallt vatten fungerar inte. Blodet kyls ner snabbt. Risken för drunkning är stor. Drunkningsfaran är störst när vädret är vackert och vattnet är varmt. Många drunknade i kända vatten 10-20 meter från stranden.
Men det händer ju inte dig!
Några saker bör hållas i minnet:
Flytvästen är lika självklar på sjön som årorna på en roddbåt. Ha alltid flytväst på dig!
Oavsett om du är en god simmare. Oavsett vädret. Oavsett hur nära land du är. Oavsett om det alltid gått bra tidigare.
Den som vet att han inte simmar bra brukar stanna kvar fastklamrad vid båten medan den bättre simmaren ger sig av för att hämta hjälp.
Ofta slutar det med att man draggar efter den som försökt ta sig i land.
Sitt alltid i båten.
Det finns inga ståplatser i en öppen båt! Res dig inte ens om du får en baddare på kroken.
När du lägger ut fiskedon ska du också sitta eller stå på knä på durken. Ingen har ännu fallit sittande över bord. Många olyckor hade aldrig skett om folk i båt kissat i öskaret.
Men i under 10-gradigt vatten är det inte stor nytta av endast flytväst. Den enda ändamålsenliga munderingen som kan förhindra hypotermi är en räddningsdräkt.
Lyssna på väderleksrapporterna innan du ger dig ut. Ett stilla och lugnt vatten kan snabbt förvandlas till en rykande häxkittel. Skulle det ändå bli dåligt väder, chansa inte på att det snart blir bättre. Avbryt fisket eller resan.
Kom ihåg:
1. Den som kommer från vänster väjer.
2. Väj åt höger vid möte.
4. Motorbåt väjer seglare akteröver.
5. Visa i god tid väjnings- och passeringsmanöverns riktning.
6. Icke väjningsskyldig båt ska hålla sin kurs och fart.
7. Om det är nödvändigt för att undvika sammanstötning bör fartyget minska eller helt upphäva farten genom att stoppa maskinen eller slå back.
Livräddning till sjöss
Livräddning är ofta en fråga om rådighet och redskap. Det är mycket viktigt att förse sig med något den nödställda kan klänga sig fast vid. Följderna kan eljes bli att räddarens eget liv står på spel, när den drunknande i panik klänger sig fast vid denne. Ge dig aldrig ut till en nödställd med bara händerna! Handkontakt är inte nödvändig alls. Tänk dig för tre sekunder. Ta sedan med vad som helst, ett ämbar, en plankstump, saftdunk eller dylikt och med en 10-15 meters repstump fäst vid dunken fungerar de i många fall bättre än en livboj. Sätter man litet sand eller vatten i dunken är den lättare att kasta till en nödställd. Även om drunkningsolyckor inträffar bara 10-20 meter från stranden, är det bättre att paddla ut till och med på en provisorisk farkost än simma. Orsakerna är flere. Man paddlar snabbare än simmar och det är enklare att hala ombord en nödställd än att simma iland honom med livräddningsgrepp. En luftmadrass eller till och med en strandleksak är bättre än ingenting. Bäst är naturligtvis en båt. Det finns ca 600 000 båtar i finland men tyvärr är inte alla särskilt sjövärdiga (i synnerhet insjöarnas ärtbaljformade roddbåtar). Därför är det viktigt att tänka sig för hur man genomför räddningsoperationen. Så bråttom är det aldrig att man inte hinner få på sig flytvästen. Livräddning med båt bygger på att man försäkrar sig om att båten inte kantrar. Det betyder att man har med sig t.ex. en tom saftdunk med lina att kasta till den nödställda. När denne gripit tag om dunken kan man förtöja linan i båten och ro iland. Om krafterna har avtagit hos den nödställda kan man försöka hala ombord honom i aktern ifall man tror att krafterna räcker till. En utmattad eller medvetslös person är mycket tyngre än man tror. Lyckas man inte få in personen i båten akterifrån kan det vara säkrast att ro iland honom sedan man surrat fast honom vid båten med fånglina under armarna.
Om aktersnurran är i vägen är det säkrast att lossa skruvarna och låta motorn gå till sjöss. Den kan man bärga efteråt. Och hur som helst klarar den bättre av att vara utan luft längre som tre minuter. I verkstaden får man alltid en motor i skick, men upplivningsförsök av en som drunknat lyckas inte alltid.
Åtgärder för att öka överlevnadschansen i kallt vatten
Har du inte möjlighet att snabbt komma upp ur vattnet ska du handla på följande sätt:
Ligg stilla i vattnet. Kroppen avger värme till det kalla vattnet. Om vattnet är stillastående stannar det uppvärmda vattnet kvar omkring kroppen och hjälper till att behålla värmen. Genom att simma eller trampa vatten förloras stora mängder värme. Det cirkulerande kallt vatten leder snabbt bort värmen från kroppen. Klamra dig fast vid något flytande föremål. Försök att hålla huvud och hals ovanför vattnet. Värmeförlusten blir dubbelt så stor om man ligger med huvudet nere i vattnet. Värmeförlusten är störst där stora blodkärl ligger ytligt. Behåll kläderna på. Vattnet i kläderna värms upp och ger en viss isolering mot avkylning. Överväg noga om du vågar dig på att simma mot land. Ju kallare vatten, desto kortare sträcka orkar du simma. När muskulaturen blir nedkyld blir den stel och du får svårt att röra armar och ben. Du har större chans att överleva om du ligger stilla i vattnet och ropar på hjälp.
Drunkning
Börja ge konstgjord andning redan ute i vattnet så fort du har fotfäste. Rengör snabbt munhåla och svalg från främmande föremål som kan hindra andningen. Spill aldrig dyrbar tid på att försöka tömma vattnet ur den drunknade. Då man blåst in luft i den drunknades lungor, uppsugs vattnet i lungorna upp av blodet.

